Länge låg de där som bortglömda rester från en annan tid. Dolda bakom staket och verksamhetslokaler, halvt otillgängliga, halvt övergivna. Men snart öppnas de två gömda pärlorna upp – Kontorsparken och Fornminnesparken. Bland nya bänkar, gamla ekar och järnåldershistoria frodas grönskan i bryggeriområdet.
Pripps gamla parker får nytt liv
Förvandlingen av Bryggeriet i Bromma fortsätter. Från industriområde till en levande plats med grönska, historia och en strandpromenad i sikte. Just nu står två parker i centrum – Kontorsparken och Fornminnesparken. De ska rustas upp, öppnas för allmänheten och bli gröna oaser för både vila och aktivitet.
– Det här är en plats som varit stängd och undanskymd länge. Nu gör vi den tillgänglig för alla, säger Joacim Nylander, projektledare på Exploateringskontoret i Stockholms stad.
Gröna vardagsrum
Kontorsparken anlades redan på 1970-talet för att Prippsanställda skulle få njuta av frisk luft och en kaffe i solen. Parken är ritad av den välkände landskapsarkitekten Gunnar Martinsson vars idéer fortfarande finns kvar i parkens struktur. Liksom de flera hundra år gamla ekarna som också står kvar på sina givna platser.
– Vi vill låta det gamla finnas kvar, men komplettera med nya inslag som planteringar, belysning och möblering, förklarar Joacim. Det ska kännas som ett grönt vardagsrum. En trygg, inbjudande plats där man kan slå sig ner, ha picknick, låta barnen springa runt eller bara sträcka ut sig i gräset.
En järnåldersgrav mitt i grönskan
Nära intill ligger Fornminnesparken – en mindre, men betydelsefull plats. Här vilar en rund stensättning från forntiden, så parkens namn är ingen slump.
– Det är en kulturhistorisk plats som rustas upp och välkomnar alla. Vi vill lyfta det som redan finns här, och låta det bli en naturlig del av upplevelsen, säger Joacim. Det är inget stort ingrepp, men det kommer att bli ett vackert ställe att upptäcka, där man kan slå sig ner, andas och kanske fundera över vad som fanns här för tusen år sedan.
Strandpromenaden i sikte
Längre fram väntar något ännu större, en sammanhängande strandpromenad längs hela Bällstaviken. Visionen har funnits länge och nu börjar bitarna falla på plats. Med tiden ska man kunna promenera eller cykla längs vattnet, mellan caféer, parker och bryggor.
– Det är ett stort projekt som rör sig i flera tidsperspektiv, säger Joacim. Dels det vi bygger nu, dels det vi planerar för framtiden, och allt måste hänga ihop.
Grönt ljus sommaren 2026
Till sommaren 2026 ska de båda parkerna stå klara. Då kan besökare och alla som vistas i området njuta av en plats som åter fyllts av liv och rörelse. Och i bakgrunden – som en liten påminnelse – finns alltid historien kvar. Ekarnas kronor. Stenarna från forntiden. Bryggeriets gamla själ.